Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

OΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΚΕΡΔΥΛΛΙΩΝ


Στις 17 Οκτωβρίου 1941 στα Άνω και Κάτω Κερδύλλια Σερρών συντελέστηκε μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές πράξεις των Γερμανικών Αρχών Κατοχής σε βάρος του άμαχου πληθυσμού της χώρας μας. Εκτελέσθηκαν όλοι οι άνδρες άνω των 15 ετών που βρέθηκαν εκείνο το πρωϊνό στα δύο χωριά. Ταυτόχρονα πυρπολήθηκαν όλα τα σπίτια τους.- Πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι οι Γερμανοί προχώρησαν σε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις αρχικά στις πρώτες μέρες του Ιουνίου του 1941, σε βάρος χωριών της Κρήτης. -Δεκάδες οικογένειες βρέθηκαν στο δρόμο. Ακολούθησε η πείνα στη διάρκεια της Κατοχής αλλά και ο φοβερός εμφύλιος πόλεμος. Για πολλά χρόνια υπέφεραν οι ταλαιπωρημένες οικογένειες. Αναρτούμε μια φωτογραφία που απόκειται στο αρχείο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Προνοίας, στην Υπηρεσία μας. Πρόκειται για το ετήσιο μνημόσυνο που τελούνταν στις αρχές της δεκαετίας του '50. ΟΜητροπολίτης Σερρών Κωνσταντίνος Μεγγρέλης τελεί το μνημόσυνο των αδικοχαμένων κατοίκων σε ανοιχτό χώρο λίγο πιο κάτω από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων των Κάτω Κερδυλλίων. Συγκλονιστικός ο σπαραγμός των μαυροντυμένων γυναικών. Χωρίς χρονολόγηση. Πιθανότατα 17 Οκτωβρίου του 1955.

1 σχόλιο:

Σταμάτης Γιαννιώτης είπε...

Την ιστορία του ολοκαυτώματος των Κερδυλλίων την άκουσα πολλές φορές μικρός ως μαθητής στο Δημοτικό Σχολείο Λειβαδίου Κυθήρων.
Ο Κυθήριος δάσκαλός μας Ιωάννης Μασσέλος υπήρξε αυτόπτης μάρτυς της σφαγής.
Βρέθηκε τον Οκτώβριο του 1941 πρωτοδιόριστος δάσκαλος, τριών μηνών,από τα Κύθηρα στα Κερδύλλια Σερρών.Σώθηκε από την εκτέλεση χάρη στην εύνοια που του επέδειξε ο επικεφαλής του αποσπάσματος, εξαιρώντας τον από τους λοιπούς, όταν τον άκουσε να του απευθύνεται στα γερμανικά.
Η μικρή γνώση της γερμανικής γλώσσας του έσωσε τη ζωή!
Ο δάσκαλός μας μας διηγήθηκε πολλές φορές την τραγωδία αυτή, ως παράδειγμα επισημαίνοντας την αξία των γνώσεων στη ζωή.
Σταμ. Γιαννιώτης