Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Μακεδονικός Αγώνας και Μακεδονομάχοι


Πριν λίγες μέρες γιορτάσθηκε στα σχολεία της πατρίδας μας η ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα. Ανασύραμε απ΄τη φωτοθήκη μας μια φωτογραφία ενός ξεχωριστού για την περιοχή μας Μακεδονομάχου, του Γεώργιου Γιαγκλή, γνωστού ως Καπετάν Γιαγκλή. Οι παλιοί Νιγριτινοί τον θυμούνται να βγαίνει προπολεμικά στην αγορά της Νιγρίτας πάντα με τη στολή του Μακεδονομάχου. Γεννήθηκε στην Ιερισσό Χαλκιδικής. Σεϊμένης του Αγίου Ορους στα νιάτα του, συνέβαλε τα μέγιστα στην αντίσταση των κατοίκων εναντίον του εκβουλγαρισμού της περιοχής με τη δημιουργία ανταρτικού σώματος. Συμμετείχε με το σώμα του, στη μάχη για την απελευθέρωση της Νιγρίτας. Οταν οι κατακτητές Γερμανοί επέτρεψαν το καλοκαίρι του 1943 σε Βουλγαρικές μονάδες στρατού να διέλθουν τον Στρυμόνα και να εγκατασταθούν στη Νιγρίτα κατέφυγε στη Μονή Ιβήρων όπου και ενεδύθη το μοναχικό σχήμα. Πέθανε το 1945. Το τουφέκι του είναι κρεμασμένο σήμερα στη Βιβλιοθήκη της Μονής. Στη φωτογραφία εικονίζεται στα αριστερά του ο τότε Δήμαρχος Σερρών Γ. Μόσχου και δεξιά του ο Νομάρχης Σερρών. Φωτογραφία του 1937 στις Σέρρες.

5 σχόλια:

cummulus είπε...

Μήπως έχετε περισσότερα στοιχεία για την δράση του καπετάν-Γιαγκλή;

Αρχεία Νομού Σερρών είπε...

Υπάρχει μια άλλη φωτογραφία του μεσοπολέμου και λίγα διάσπαρτα έγγραφα μέσα σε κάποια αρχεία.
Όσον αφορά τη βιβλιογραφία βλ. Βασίλειος Ν. Πάππας "Άγνωστες πτυχές από τη ζωή και τη δράση του Μακεδονομάχου Καπετάν Γιώργη Γιαγκλή", Πρακτικά Β΄ Επιστημονικού Συμποσίου: "Η Νιγρίτα - Η Βισαλτία δια μέσου της Ιστορίας", Νιγρίτα 17-20 Οκτωβρίου 1996,Θεσ/νίκη 2000,σ. 501-513 και πρόσφατα στην έκδοση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών "Αφανείς Γηγενείς Μακεδονομάχοι (1903-1913), Ιωάννης Κολιόπουλος (επιστημονική εποπτεία), Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης ‒ Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου (επιμ.), Θεσσαλονίκη,
Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ‒ University Studio Press, 2008, στο αντίστοιχο λήμμα.

George Goutes είπε...

ΓΕΙΑ ΣΑΣ
ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΚΑΠΕΤΑΝ ΖΑΡΚΑΔΑ " ;

Αρχεία Νομού Σερρών είπε...

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΕΤΑΝ ΖΑΡΚΑΔΑ.ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑ: ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΣΑΡΙΚΑΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΥΤΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ.ΩΣ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΨΑΞΕΤΕ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ.ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΑΝΤΩΣ ΠΩΣ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1950 ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΠΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΦΥΤΟΥ.

ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ 1 είπε...

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία
Παύλος Π Νούνης